Functional Foods

Functional foods, eller funktionelle fødevarer på dansk, er et begreb, der refererer til fødevarer, der har en positiv effekt på helbredet ud over den basale ernæringsmæssige værdi. Disse fødevarer er designet eller naturligt indholdsrige på bestemte mikronæringsstoffer, vitaminer, mineraler, fibre, antioxidanter eller bioaktive stoffer, som har potentialet til at forbedre sundhed og velvære og/eller reducere risikoen for sygdom.

Videnskabelig baggrund og et par konkrete eksempler

Videnskaben bag funktionelle fødevarer er multidisciplinær og bygger på ernæringsvidenskab, biokemi, og fødevareteknologi. Det er baseret på et voksende legeme af forskning, der undersøger, hvordan specifikke fødevarer eller fødevarekomponenter påvirker menneskets sundhed. Et eksempel er omega-3-fedtsyrer, som findes i høj koncentration i fede fisk som laks og makrel. Disse fedtsyrer er forbundet med en nedsat risiko for hjerte-kar-sygdomme, som det er dokumenteret i flere store epidemiologiske studier og kliniske forsøg. Det kan også argumenteres, at grøntsagssmoothies, såkaldte “greenies” lavet på hele grøntsager og frugter er functional foods, da de bidrager din krop med grøntsager og frugter som du ellers ikke ville indtage. Dermed er det et grøntsags-hack og kan betegnes functional foods – altså fødevarer med et formål. At indtage mange grøntsager og frugter menes også at have en positiv effekt på din krop, dit helbred og dit velvære.

6 om dagen begrebet, der giver flere grøntsager og frugter

Du husker nok rådet med “6 om dagen” og det har rent faktisk en længere historie bag sig. Det koncept begynte som et udviklingsprojekt i 1999, og den egentlige kampagne blev lanceret helt tilbage i 2001. På daværende tidspunkt var det et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, sundhedsorganisationer og frugt- og grønterhvervet. Efter 12 år under myndighedernes vinger overtog frugt- og grønterhvervet ‘6 om dagen’. Igen i 2014 skete der et skift, hvor frugt- og grønterhvervet overdragede ‘6 om dagen’ til Landbrug & Fødevarer, hvor det hører til nu. At indtage mange grøntsager og frugter menes at have god påvirkning på vores krop. Tilmed smager det jo herligt. Derudover skal vi skal indtage mindre forarbejdet mad. Og det anbefales også, at vi skal indtage mindre raffineret sukker. Her kan friske frugter og grøntsager være din hjælper. En lækker smoothie kan virkelig være noget, der giver dig dit kick og stille sukker-lysten.

Formålet med ‘6 om dagen’ er at øge danskernes daglige indtag af frugt og grønt og herunder huske os på, at vi skal have mindst 6 stykker grøntsager og frugter eller svarende til 600 gram frugt og grøntsager om dagen.

Probiotika er et andet eksempel på funktionelle fødevarer. Disse er levende mikroorganismer, der, når de indtages i passende mængder, kan give sundhedsmæssige fordele ved at forbedre eller genoprette tarmfloraen og dermed kan optimere forholdene i tarmen. Ligeledes kan store mængder grøntsager, rodfrugter mv., ligeledes påvirke din tarmflora i meget positiv karakter.

Fremtiden for funktionelle fødevarer

Interessen for funktionelle fødevarer er voksende, både blandt forbrugere og inden for fødevareforskning og -udvikling. Fremtidige forskningsområder inkluderer udvikling af nye funktionelle fødevarer, forståelse af mekanismerne bag deres sundhedsmæssige effekter, og personaliseret ernæring, hvor individuelle ernæringsbehov og præferencer tages i betragtning. Med en stigende bevidsthed om sammenhængen mellem kost og sundhed forventes funktionelle fødevarer at spille en stadig større rolle i fremtidens sundhedsfremmende strategier.

Samlet set repræsenterer funktionelle fødevarer et fascinerende skæringspunkt mellem fødevarer og medicin, som tilbyder potentielle sundhedsmæssige fordele. Dog understreger dette også betydningen af videnskabelig forskning og regulering for at sikre, at disse fødevarer lever op til deres løfter om sundhedsfremme.