Biologisk alder er den alder din krop reelt set er. Dvs. hvis du lever sundt og holder dig aktivt, så kan en 50-årig i princippet rent biologisk have en “alder” på eksempelvis 40 år. Din biologiske alder bliver helt generelt påvirket af en lang række faktorer så som; kost, rygning, livsstil generelt, søvnmønster, stress, træning, aktiviteter, velvære mv.
Hvilke faktorer påvirker biologisk alder
- Genetik: Nogle mennesker er genetisk disponerede til at aldre langsommere eller hurtigere end andre.
- Livsstil: Faktorer såsom kost, motion, søvnkvalitet, rygning, og alkoholforbrug har en betydelig indvirkning på biologisk alder.
- Miljø: Udsættelse for forurening, solstråling, og andre miljømæssige toksiner kan fremskynde aldringsprocessen.
- Psykisk sundhed: Stress og mental sundhed spiller også en rolle i aldringsprocessen.
Hvordan kan man måle af biologisk alder
Der findes naturligvis flere forskellige måder, hvorpå man kan måle og aflæse biologisk alder.
Biomarkører i blodet kan via visse blodprøver afsløre forskellige tal så som markører for inflammation, inflammatoriske niveauer, hormoner og andre stoffer, som kan give en indikation an den biologiske alder.
Telomerlængden kan også være udtryk for aldringsprocessen i kroppen. Telomerer er rent faktisk noget vi allerede kender i form af meget specialiserede DNA-strukturer, der er beskytter kromosomernes ender og langsomt forkertes med alderen. De lokaliseret for enden af lineære kromosomer. Telomer-DNA er i forhold til resten af kroppens eksisterende arvemasse speciel, idet det er en dynamisk del af vores arvemasse og DNA. Disse telomer kan rent faktisk variere i længde både blandt celler og individer, og som desuden ændrer længde livet igennem og dermed er kontinuerlig.