Antioxidanter og de frie radikaler

Antioxidanter – Vi kan ikke komme udenom det mytiske navn med de mange forståelser. Så lad os sammen blive klogere på antioxidanter og de frie radikaler i denne artikel. Antioxidanter, kunne også kaldes naturens egen forsvarsmekanisme mod de skadelige effekter af frie radikaler. Disse kraftfulde stoffer spiller en afgørende rolle i at bevare vores sundhed og velvære, men hvad er antioxidanter præcist, og hvordan fungerer de? Dette blogindlæg udforsker videnskaben bag antioxidanter, deres sundhedsmæssige fordele, og hvordan du kan øge dit indtag for at styrke dit helbred.

Hvad er Antioxidanter?

Antioxidanter er molekyler, som kan forhindre eller forsinke nogle typer af cellebeskadigelse forårsaget af frie radikaler, ustabilt producerede molekyler som et biprodukt af cellernes metabolisme. Frie radikaler kan forårsage oxidativ stress, en tilstand forbundet med flere kroniske sygdomme. Der findes mange forskellige former for antioxidanter, men dem vi alle nok er mest bekendte med, er C vitamin, E vitamin, Q10, betakaroten, flavonoider, selen og mange andre former for vitaminer og vitaminlignende stoffer.

Sundhedsmæssige Fordele ved Antioxidanter

Antioxidanter tilbyder en række sundhedsmæssige fordele, herunder forebyggelse af kroniske sygdomme, forbedring af hudens sundhed, og støtte til immunsystemet. Men vi kan ikke bare regne med, at vi er i gang med at nedkæmpe kroppens frie radikaler og forebygge sygdomme, blot fordi vi spiser løs af antioxidanterne, ifølge professor og institutleder Lars Porskjær Christensen ved Syddansk Universitet. Han er forsker i sundhedsfremmende effekter af bioaktive stoffer på Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi.

Lars udtaler i et interview; at “Den traditionelle hypotese om antioxidanter er rent nonsens. Den siger, at hvis du indtager fødevarer, der indeholder stoffer, som i laboratoriet har vist en antioxidativ effekt, de såkaldte ’direkte antioxidanter’, vil de også virke som antioxidanter i kroppen og have en sundhedsfremmende effekt ved at nedkæmpe skadelige frie radikaler. Den antagelse har ingen bund i virkeligheden“.

Ydermere tilføjer han; “Frugt og grøntsager indeholder nogle bioaktive stoffer, der, i mange tilfælde, ikke virker som antioxidanter, hvis du måler dem udenfor kroppen. Men når de kommer ind i kroppen, ser de ud til at virke antioxidativt, fordi de aktiverer kroppens eget antioxidative forsvar og på den måde bekæmper oxidativt stress. De bioaktive stoffer er efter min vurdering hele hemmeligheden ved at spise frugt og især grøntsager” siger Lars Porskjær Christensen.

Det er naturlige giftstoffer i planterne, der blandt andet virker som indirekte antioxidanter, fordi de, på grund af deres giftvirkning, øger produktionen af kroppens egne cellebeskyttende proteiner såsom afgiftningsenzymer og antioxidantenzymer” siger Lars Porskjær Christensen.

Det skal derfor opfattes lidt med et gram salt og en sund kritisk holdning til ting skader bestemt heller ikke i denne sammenhæng. Men det kan vidst godt forståes og tolkes således, at masser af grøntsager og en rimelig mængde frugt kun vil fremme din sundhed og også kan bevirke dine mængder af antioxidanter i kroppen.

Sådan kan du få flere antioxidanter igennem kosten

Dit daglige indtag af antioxidanter kan dermed øges gennem kosten. Eksempelvis indeholder en række fødevarer og især frugt og grønt mange antioxidanter. Men vi har jo også mange af de andre klassikere som folk ofte forsvarer sig med som grunde til at huske at indtage gode mængder grøn the og mørk chokolade. Polyfenoler i blåbær og grøn the, beta-caroten i gulerødder og C-vitamin i peberfrugter og citroner. Men en god gammel regel man ikke går skævt i byen med, er særligt de farverige frugter og grøntsager er rige på antioxidanter. 

Mens en varieret og nærende kost er den bedste måde at få antioxidanter på, kan kosttilskud også spille en rolle for nogle individer. Her i Greenwitch mener vi dog, at i naturen findes jo alt, hvad vi har brug for. Derfor kan du netop indtage, optage og få dine antioxidanter ved blot at spise varieret frugt og grønt, hvilket er det du får ved vores friske lækre grøntsagssmoothies.

Sammenhængen mellem antixodianter og de frie radikaler

Fri radikaler refererer til ustabile molekyler, der indeholder et ulige antal elektroner. Denne ulige elektronkonfiguration gør dem meget reaktive og i stand til at angribe andre molekyler ved at stjæle elektroner fra dem for at opnå stabilitet. Denne proces kaldes oxidation. Når frie radikaler oxiderer andre molekyler, kan det føre til en kædereaktion, der resulterer i cellebeskadigelse og endda celleddød.

Frie radikaler produceres naturligt i kroppen som en del af normale metaboliske processer, såsom når kroppen omdanner mad til energi eller når immunsystemet bekæmper infektioner. De kan også opstå som følge af eksterne faktorer, herunder tobaksrøg, miljøforurening, stråling og eksponering for ultraviolet lys fra solen.

Selvom frie radikaler er en naturlig del af kroppens funktion, kan en overbelastning af dem føre til oxidativ stress, en tilstand, hvor kroppen ikke længere kan neutralisere frie radikaler hurtigt nok. Oxidativ stress er forbundet med udviklingen af mange kroniske sygdomme, herunder hjertesygdomme, type 2-diabetes, cancer og neurodegenerative sygdomme som Alzheimers. Derudover spiller oxidativ stress en rolle i aldringsprocessen.

Antioxidanter er molekyler, som kan donere en elektron til en fri radikal uden selv at blive ustabile, hvilket hjælper med at stoppe kædereaktionen af cellebeskadigelse. Kroppen producerer nogle antioxidanter naturligt, men mange vigtige antioxidanter skal opnås gennem kosten.

Kilder:

Free radicals, antioxidants and functional foods: Impact on human health, 2010 V. Lobo, A. Patil, A. Phatak, and N. Chandra

Antioxidanters sundhedsfremmende effekt – sandhed eller myte? Dansk kemi 2012